Piatra naturală – un material cu viață și istorie pentru casa dumneavoastră!

Piatra naturală – parte din creația Naturii vreme de milenii, pentru a fi  parte din casa dumneavoastră, azi!

Piatra naturală și ceramica naturală vă oferă unicitate și istorie.  Designerii și arhitecții au fost mereu atrași de piatra naturală și au folosit-o la construcția de catedrale, monumente, muzee, instituții și, bineînțeles, locuințe.

Extras din roci formate de-a lungul a milioane de ani, acest material, excelent pentru medii rezidențiale și comerciale, vine din toate colțurile lumii. Piatra naturală este exploatată sub formă de blocuri imense, unele cu o greutate de până la 20 de tone. Aceste blocuri sunt tăiate în plăci de grosimi diferite, apoi curățate cu grijă și expediate fabricanților din întreaga lume care le procesează în forma lor finită.

Piatra naturală este un produs versatil și rezistent care poate fi folosit în toată casa. De la pardoseli și blaturi de bucătărie, până la placări pentru baie și un șemineu impresionantFiind un material nobil, piatra naturală creează o frumusețe durabilă, cu detalii surprinzătoare odată cu trecerea timpului. Și, spre deosebire de alternativele create de om, niciodată două produse din piatră nu sunt identice. Fiecare are variații unice de culoare, model și strălucire, oferind posibilități de design nesfârșite.

Față de imitațiile sintetice, aceste plăci pot  fi tridimensionale și pot fi transformate în coloane, statui, balustrade, uși și chiar piese de mobilier. Atunci când sunt  folosite în aplicații exterioare, acestea vor  fi superioare produselor prefabricate în ceea ce privește rezistența.

Mulți proprietari de case ar putea considera prețul pietrei naturale, mare, în comparație cu alte materiale. Adevărul este că, aceasta adaugă valoare unei case, longevitatea și aspectul ei fiind de neegalat de către nici un alt produs pentru amenajări.

Atunci când vă doriți un asemenea material pentru proiectul dvs., este important să analizați ce tip de piatră va funcționa în ansamblul arhitectural pe care doriți să îl creați.

Principalii  factori, pe care e bine să îi luați în considerare atunci când alegeți piatra naturală pentru casa dvs., sunt:

Aspectul 

Unul dintre beneficiile folosirii pietrei naturale în locul unui produs realizat industrial, este aspectul său exclusivist. Fiecare placă este diferită, ceea ce va conferi originalitate oricărui proiect de design interior. Atunci când alegeți piatra naturală, acordați atenție culorii, reflexelor de lumină ale rocii, astfel veți avea o viziune bine conturată despre cum va arăta în casa dumneavoastră. De asemenea, înainte de a opta pentru un tip sau altul de placă naturală, mai ales în cazul pardoselilor, asigurați-vă că v-ați decis asupra  elementelor esențiale construcției și decorării locuinței – de exemplu, tipul de vopsea pentru pereți, profilele decorative, ușile, dulapurile etc. Toate, la final, vor trebui să se armonizeze și să definească un spațiu cu adevărat estetic și echilibrat.

Scopul 

Este important să evaluați spațiul în care va fi utilizată  piatra. Dacă aceasta va fi plasată într-o zonă cu trafic ridicat, cum ar fi o bucătărie, poate doriți să alegeți un tip mai dur, care să fie mai rezistent la abraziune.

Pietrele mai moi necesită curățare și îngrijire în mod frecvent, pentru a preveni gravarea și zgârierea. Din acest motiv, acestea sunt în mod obișnuit mai potrivite pentru  construcțiile care nu sunt  expuse la o utilizare atât de mare, cum ar fi brâurile decorative din bucătărie, vanitățile, nișele și diferitele elemente de suport și decorative din baie. Timpul pe care sunteți dispuși să-l acordați curățării materialului, trebuie inclus în procesul de selecție.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de piatră naturală?

Granitul este format din magmă lichidă – substanța găsită în centrul Pamântului – și are aproape duritatea și durabilitatea diamantului.

rocă extrem de rezistentă,  este disponibilă într-o varietate de culori: de la “Galaxia Neagră”, o piatră lucioasă de culoare neagră, cu cristale mici, albe sau aurii, până la “Tropical Brown”, cu irizații de bronz, maro și negru.

Granitul, exploatat mai ales din munții Braziliei și din India este unul dintre cele mai populare pietre naturale de pe piață.

Este un material foarte apreciat pentru realizarea blaturilor de bucătărie, de o înaltă calitate, ușor de întreținut dacă este curățat cu un detergent cu ph neutru și apă. În timp ce unele suprafețe sintetice se zgârie ușor și se topesc în contact cu vasele fierbinți, granitul rezistă căldurii.

Oferă o peliculă impenetrabilă, bacteriile pot fi curățate cu ușurință, iar suprafețele din granit nu sunt afectate de acid citric, cafea, ceai, alcool sau vin.

Datorită naturii sale durabile, granitul este, de asemenea, potrivit pentru aplicare în baie – vanități de baie, pereți de duș –  și în livingroom – pardoseli, chiar și mese.

Dacă aspectul industrial este stilul în care vă doriți să arate locuința sau biroul dvs., atunci granitul este perfect pentru a evidenția această tendință estetică, inspirată din amenajarea vechilor fabrici și a spațiilor industriale. Betonul este unul dintre principalele materiale asociate cu acest design, împreună cu lemnul șlefuit brut  și cărămizile expuse. Plăcile de granit gri sunt o alegere excelentă dacă dorți să înlocuiți podeaua din beton.

Marmura – este o stâncă metamorfică formată din calcar cristalizat, al cărei renume se datorează clădirilor Romei antice și ale Greciei. Se găsește într-o multitudine de culori, iar jocul de nuanțe din interiorul pietrei contrastează cu culoarea sa de bază. Modelele albe – Carrara White Antique, White Italian, Bianco Carrara – sunt preferate de către designerii de amenajări interioare.

Plăcile de marmură sunt folosite frecvent în livinguri ( inclusiv la placarea șemineelor ), băi  ( vanități, dușuri, praguri, pereți, pervazuri ) și holuri. Marmura este un material clasic care are un impact imediat și creează o atmosferă de eleganță oriunde este folosit.

Deoarece este mai poroasă decât granitul, este și mai predispusă la murdărire și la schimbarea culorii și a texturii,  de accea nu este recomandată pentru pardoseala și blaturile din bucătărie.

Cu acest tip de piatră se poate realiza un design mediteranian, iar marmura italienească este cea mai bună pentru a reproduce acest stil în locuința dumneavoastră.

Cuarțul și derivatul său, Ardezia – sunt  roci metamorfice cu granulație fină, care se împart ușurință în straturi. “Desprinderea în foi”, naturală, de-a lungul suprafeței asigură plăcilor un aspect stratificat unic. Sunt materiale dense și pot  fi utilizate pentru podele, pereți și chiar acoperișuri. Ardezia este rezistentă la apă, fiind un bun material pentru aplicații în aer liber, cum ar fi terase și piscine. Iar în combinație cu gresia, este adesea folosită pentru pavajul exterior.

Culorile variază de la roz gri, la verde, gri intens, maroniu.

Travertinul – este un calcar cristalizat, parțial metamorfos, format din izvoare minerale naturale. Are o structură fagure, iar culorile sunt în general calde, de la ivoire  fildeș, până la maro închis.

Travertinul este o piatră extrem de adaptabilă pentru amenajări, fiind potrivită pentru pereții de fațadă, plăci de pardoseli și pentru nișe decorative. 

Un minus al pietrei este dat de suprafața deosebit de poroasă care va necesita renovare, în timp.

Travertinul și calcarul, cu nuanțele lor naturale, sunt o idee grozavă dacă doriți o cameră care să amintească de vechile vremuri, asta dacă vi se potrivesc stilurile vintage sau shaby chic. Travertinul a fost folosit în bai încă din epoca romană,  iar în combinație cu picturi murale sau mozaic  se poate realiza un ambient inspirat din antichitate. 

Limestone  – denumită în mod obișnuit ” marmura tânără , provine din consolidarea scoicilor și a sedimentelor. Fiecare piatră va avea o anumită cantitate de crăpături de suprafață, cochilii fosilizate, fisuri și pliuri minerale, precum și un grad de așchiere a marginilor.

Este preferată  pentru sălile de mese , pentru băi, culorile sale de fildeș, auriu și negru, integrându-se ușor în decorul unei locuințe. Aplicațiile sale frecvente  includ blaturi, pardoseli, placări de pereți interiori și exteriori și pavaje exterioare.

Plăcile sunt disponibile în dimensiuni diferite și  finisaje cu șlefuire simplă sau dublă. Utilizați plăci de calcar atunci când doriți un aspect cald, rustic într-un spațiu comercial sau rezidențial.

Pentru a proteja aspectul  natural al pietrei, Limestoneul trebuie să fie etanșat.

Gresia – în varianta ei naturală, este o piatră sedimentară, compusă din granule vrac de nisip de cuarț, care sunt brute în textura. Comprimarea nisipului și a apei în timp formează această rocă grosieră, gresia fiind tare, dar  și foarte poroasă.

Oglindind imaginea plajelor și nisipul deșertului, prin beige, auriu, roșiatic, maroniu, nuanțele gresiei naturale  fac din aceasta un element decorativ perfect în numeroase proiecte de amenajări ale spațiilor rezidențiale și comerciale.

Caracterul distinctiv, calitatea înaltă, durabilitatea și proprietățile de lucru au cotat gresia naturală pe primele locuri în topul materialeleor de construcție.

Steatitul  – Compus  în principal din talc, ”piatra de paie” cum mai este numită popular, este totuși o piatră durabilă chiar dacă este mai moale decât granitul.

Poate fi găsită în nuanțe de gri, dar și în tonuri verzi și albastre. Steatitul este rezistent la căldură, ceea ce îl face potrivit pentru construcția cuptoarelor, bucătăriilor în aer liber și a șemineelor. Pentru că nu este afectată de vase fierbinți, citrice, vin, acizi sau substanțe chimice, piatra de steatit este larg folosită pentru  blaturile de bucătărie. Zgârieturile pot fi reparate prin șlefuire obișnuită și etanșare cu ulei mineral.

Onixul – este ușor de identificat prin aspectul său în relief, cu benzi alternante în culori bogate.  Este cel mai adesea inclus în amenajări ca și element de decor, iar frumusețea lui poate fi evidențiată printr-o  iluminare în fundal. Poate fi folosit ca și backsplash pentru bucătării și băi, dar datorită naturii sale delicate nu este recomandat pentru blaturi sau zone cu trafic intens. O piatră fragilă, trebuie să fie protejată prin etanșare, pentru a preveni zgârierea și gravarea.

Bazaltul – material compact, cu o absorbție  scăzută a umidității și o culoare neutră de gri sau nisip. Este un produs calitativ destinat construcțiilor interioare și exterioare. Poate fi prelucrată ca o piesă bloc, precum și la dimensiunea unei plăci de 1 cm.

Bazaltul se pretează cel mai bine pentru trotuarele din zonele urbane. Proprietățile anti-alunecare îl fac un material excelent pentru orice tip de pavaj.

Costul de achiziție!

Mărimea și prețul plăcilor din piatră naturală reprezintă elemente importante de luat în calcul la cumpărare. Primul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este dimensiunea plăcilor. Plăcile mai mici vor fi, în general, o opțiune pentru pereții de duș, brâurile decorative din bucătărie. În timp ce plăcile mai mari sunt cea mai bună soluție pentru podele, atât în ​​interior, cât și în exterior.

Prețul se poate calcula și în funcție de cantitate. Dacă intenționați să vă renovați și bucătăria și baia, de exemplu, puteți verifica dacă puteți obține un discount de la comerciant.  Fiind materiale destul de scumpe, reducerile sezoniere sunt o bună oportunitate de a cumpăra plăci de bună calitate, la un preț avantajos. În unele cazuri, poate fi inteligent să alegeți piatră regenerată, în special pentru proiecte de grădină. Analizați atent piața înainte de a face o achiziție de piatră naturală, pentru a vă asigura că  o să beneficiați de cel mai bun raport calitate / preț.

Sugestii pentru îngrijirea tipurilor de plăci naturale:

Pentru a menține durata de viață a plăcilor naturale și pentru a păstra frumusețea acestora, urmați aceste sfaturi simple:

  • Folosiți roller-coastere sub toate paharele, în special dacă acestea conțin alcool sau sucuri de citrice.
  • Chiar dacă  multe tipuri de plăci pot rezista la căldură, se recomandă acoperirea lor în zonele de pardoseală cu trafic intens, cu traverse sau covorașe, care să fie și antialunecare.
  • Măturărea prafului – pardoselile interioare se îndepărtează de praf cu un mop curat și uscat. Nisipul și murdăria  sunt abrazive și pot deteriora piatra naturală.
  • Aspiratorul, dacă îl folosiți, asigurați-vă că  piesele lui metalice sau din material plastic nu sunt uzate, deoarece pot zgâria suprafețele plăcilor.
  • Scurgerile de lichide se absorb imediat cu un prosop de hârtie. Nu ștergeți materialul cu o cârpă, va răspândi lichidul. Spălați zona cu apă și săpun și clătiți de mai multe ori. Apoi, uscați cu o cârpă moale.
  • Curățați suprafețele din piatră cu un detergent neutru, cu săpun de piatră sau cu un detergent lichid ușor, de spălat vase, plus apă caldă. Nu uitați: o concentrație excesivă de detergent sau săpun poate lăsa o peliculă pe piatră, astfel producându-se diverse dungi inestetice. După spălare cu soluția de săpun, clătiți bine suprafața și uscați-o  cu o cârpă moale.

 

Sfaturi pentru cumpărarea plăcilor de piatră naturală:

  • Măsurați atent toate zonele în care veți folosi piatra naturală.
  • Alegeți un serviciu de estimare al costurilor. În timpul estimării, descrieți proiectul pe care doriți să îl puneți în practică și puneți întrebări. Acum puteți afla de la consilierii de vânzări, detalii  cum ar fi îmbinarea plăcilor, aspectul în timp pentru modelul dorit și alte caracteristici.
  • Solicitați exemple de alte proiecte recent finalizate cu produsele distribuitorului.
  • În cazul contractării serviciului de montaj, cereți garanția lucrării efectuate.


Un sfat pe care trebuie să-l rețineți: Indiferent de suprafața și finisajul pietrei, plăcile naturale trebuie să fie sigilate corespunzător după instalare, în conformitate cu recomandările producătorului. Acest lucru este valabil atât pentru proiecte de interior, cât și pentru exterior. Adresați-vă  vânzătorului de unde le cumpărați, pentru a vă recomanda cel mai bun etanșant pentru piatra pe care ați ales-o. Urmați instrucțiunile de aplicare și, periodic, repetați procesul pentru a prelungi durata de viață a plăcilor și pentru a vă bucura de acestea mai mult timp.

Piatra naturala este unul dintre cele ofertante și atractive materiale disponibile pentru construcția unei case. Spre deosebire de opțiunile fabricate, fiecare piesă este originală, având propria-i  poveste și personalitate. Bineînțeles, alegerea tipului de piatră se reduce la preferințele personale, acest articol fiind doar un mic ghid pentru a vă simplifica selecția în materie de plăci naturale.

Pentru mai multe informații despre furnizorii Expo Top Construct de piatră naturală, accesați secțiunea Magazine a site.ului nostru http://expotopconstruct.ro/toate-magazinele/

Sau, mai bine, vizitați-ne! Ne găsiți pe strada Valea Cascadelor, nr.23, sector 6, București. De luni până vineri, între orele 9 și 19, iar sâmbăta, avem complexul deschis între orele 9 și 17.

Vă așteptăm cu drag!

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile obligatorii sunt markate cu *

Alte articole

Postări similare