Parchetul – cea mai bună opțiune pentru pardoseala casei tale?!

Parchetul, pardoseala casei tale! 

Alegerea pardoselii este întotdeauna o opțiune de gust personal, însă folosirea parchetului în spațiile de locuit, rămâne recomandarea de top a specialiștilor în amenajări interioare.

Lemnul prezintă niște calități pe care orice alt material cu greu le poate egala. Este  rezistent, elegant, cald, natural și reușește să transforme orice spațiu într-unul  primitor și confortabil. Atemporal, întotdeauna se va găsi într-o multitudine de texturi,  culori și tipare.  

Ce alegem: parchet din lemn masiv, laminat sau stratificat?

Orice pardoseală este supusă uzurii din cauza traficului, agenților de întreținere, diferențelor de temperatură și de umiditate. Alegerea unui parchet ieftin, nepotrivit traficului din casă, cu o rezistență prea mică la umiditate și cu o grosime insuficientă, va duce într-un timp relativ scurt la deteriorarea lui și, implicit, la schimbarea lui. Un parchet prost ales se exfoliază, se poate umfla, se mărește distanța între plăci la îmbinări, se tocește sau își pierde din intensitatea culorii. Așadar, parchetul e bine să corespundă stilului de viață al utilizatorului și să fie privit ca o investiție, prețul lui amortizându-se direct proporțional cu calitatea acestuia. În funcție de ​procesul de fabricație ​există mai multe tipuri de parchet, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
– Parchetul din lemn masiv – este obținut din lemn masiv, fiind practic o bucată de lemn în sine. Realizat din esențe dure – cum ar fi stejarul, salcâmul, cireșul, bambusul, mahonul african -, are cea mai mare ​rezistență în timp​ și aspectul cel mai natural​ dintre toate tipurile de parchet. ​Parchetul din lemn  masiv este​ ​ideal pentru sufragerii și dormitoare​, dar stabilitatea sa  dimensională nu foarte mare, poate fi un mic dezavantaj pentru cei ce au în  încăperile lor variații de temperatură sau umiditate. 

Tocmai pentru că prezintă variații dimensionale în funcție de umiditate, nu este  recomandat pentru parterul locuințelor sau pentru montare în beciuri, baie sau  bucătărie. Tot din cauza umidității nu se montează niciodată direct pe planșeul din  beton. 
Poate fi recondiționat de mai multe ori. ​Bucățile de parchet masiv sunt construite în  îmbinare, dar există și elemente drepte care sunt lipite sau bătute în cuie pe un suport.

Montajul e bine să fie făcut de către profesioniști și necesită distanțarea față  de perete, pentru a se evita dilatarea lui, din cauza umidității. Se recomandă  șlefuirea și lăcuirea acestuia, într-un interval de aproximativ 5 ani. Prețul este unul  ridicat, însă per ansamblu, este cel mai bun tip de parchet care poate deveni  pardoseala de calitate a sufrageriei sau dormitorului unei locuințe.  

– Parchetul laminat ​ – ​este varianta celor ce caută un produs foarte ​avantajos  ca și preț​. Parchetul laminat este un produs mult inferior celui din lemn masiv,  fiind realizat din suprapunerea mai multor straturi. Panourile de parchet  laminat sunt astfel făcute încât să se monteze foarte ușor,​ fără a fi necesară  manopera unui specialist.

Aspectul de lemn este dat de o imagine a lemnului (fotografie sau un desen) peste care  este aplicat un strat de lac. Aceasta poză este suprapusă peste un ​panou derivat de  lemn, MDF sau HDS ​ (panouri de înaltă densitate), la care se adaugă straturi de rășini și  adezivi speciali. ​Procedeul de laminare reproduce desenul natural al lemnului, cu  fibră, noduri, pori, dar și unele efecte create prin finisaje făcute pe lemn, cum ar fi  semnele îmbătrânirii lemnului în timp. Este un tip de parchet gata finisat, finisarea în  producție se face cu uleiuri sau lacuri foarte reziste la zgâriere și șocuri mecanice.  Calitatea parchetului laminat diferă în funcție de suportul pe care este aplicată folia  de plastic, sistemul de prindere, absența sau prezența emisiilor de formaldehide. 

 – Parchetul stratificat​ îmbină avantajele parchetului din lemn masiv și parchetului  laminat. Parchetul stratificat este un obținut din ​suprapunerea mai multor straturi de lemn​, spre deosebire de parchetul laminat care este sintetic. Practic, parchetul stratificat este o suprapunere de straturi de lemn masiv lipite intre ele, rezultând o bucata de parchet aproape similară ca și aspect și caracteristici cu cea din  lemn masiv.

Avantajele parchetului stratificat sunt rezistența foarte bună la uzură, umiditate,  trafic intens, ușurința cu care se montează și se întreține. Rezistența la zgâriere  este la fel de bună ca și în cazul parchetului din lemn masiv. 
Din punctul de vedere al costurilor de achiziție, prețurile diferă în funcție de designul  lui, însă costurile sunt unele medii, mai mici decât în cazul parchetului din lemn  masiv și mai mari decât cel laminat.  
Parchetul triplustratificat​ este cel mai cunoscut dintre modelele de parchet  stratificat. Acest parchet este realizat din trei straturi de lemn: ​stratul  superior​, ​stratul de contact și stratul de uzură. Stratul de uzura este din lemn  de esență nobila cu grosime de 4-5 mm, stratul din mijloc are o grosime de 7  mm și este din lemn de rășinoase, mărind rezistenta mecanică, iar stratul de  bază, cu o grosime de 4 mm este compus tot din lemn de rășinoase. 

Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat este mult mai stabil dimensional  datorită modului de realizare, prin dispunerea perpendiculară a straturilor.

Poate fi montat direct pe planșeul de beton dacă acesta are umiditate de maxim  4%. Se utilizează fără probleme la parter și în celelalte zone, unde cel masiv nu este  recomandat. De asemenea, se pretează suprapunerii peste sistemele de încălzire prin pardoseală.

Este mai rezistent din punct de vedere mecanic, dar nu trebuie  uitat totuși că primul strat este tot un strat de lemn masiv
Comparativ cu parchetul din lemn masiv, cel stratificat se poate recondiționa de mai  puține ori, ceea ce înseamnă că durata lui de viață este una mai mică. Iar puterea de  izolare este mai redusă față de cea a parchetului din lemn masiv. Cu toate acestea,  luând în calcul avantajele sale și prețul mediu de achiziție, parchetul stratificat este  varianta preferată de clienți pentru amenajarea pardoselilor spațiilor de locuit.

Parchet mat sau lucios?

O pardoseală frumoasă din lemn nu se demodează niciodată și se potrivește oricărui  stil sau tip de spațiu, fie că este vorba de un apartament mic, o casă, un duplex sau o  cabană. Faptul că parchetul este disponibil în atât de multe forme, culori și modele îl  fac să integreze ușor oricărui spațiu. Plăcile largi de parchet au un aspect cald și  conferă spațialitate, iar un ​finisaj lucios ​aduce un plus de rafinament și de lumină  încăperii în care este montat. Totuși, un ​parchet mat​, deși va reflecta mai puțin  lumina, va ascunde mai bine eventualele zgârieturi. 
Într-un living mic, dar foarte bine luminat natural sunt mai potrivite plăcile înguste de  parchet dispuse în spic. Pentru decorarea unui spațiu confortabil, se poate adăuga  și un covor dintr-un material plăcut la atingere. Iar pentru un aspect contemporan se  poate folosi același parchet într-o zonă de tip open space. Astfel pardoseala devine  elementul central și punctul de interes al încăperii. 

Câteva sugestii pentru întreținerea parchetului:

Orice parchet din lemn trebuie curățat cu regularitate. Cel mai simplu mod de a face  asta, este cu ajutorul unei mături, dar se poate folosi și un mop sau un aspirator. 
Este total nerecomandată curățarea parchetului cu un mop foarte umed sau cu  instrumente de curățare pe bază de abur, umezeala fiind unul dintre marii dușmani ai  parchetului din lemn. 
Așezarea unui covor ( fără strat de cauciuc pe spate ) la intrarea într-o cameră cu  parchet, pentru a ține murdăria departe, este 0 bună practică pentru protecția  parchetului. Aproape 80 la sută din factorii care deteriorează pardoseala provin din  exterior. 
De asemenea, folosirea unui material de protecție sub picioarele obiectelor de  mobilier grele, poate preveni zgârieturile și urmele de identație. 
Lichidele vărsate pe parchet se pot curăța imediat cu o cârpă uscată, absorbantă. 
Pentru curățarea suprafețelor, se utilizează doar produse de curățare cu Ph neutru.  
Pantofii cu toc și ghetele cu crampoane, pot dăuna aspectului oricărui tip de parchet.  

Care este cea mai bună esență pentru pardoseala din lemn?

Alegerea speciei de lemn ține de preferințele și de bugetul fiecărui client. Dacă se  preferă esențe de lemn mai deschise, ca frasinul, încăperile vor părea mai luminoase  și mai aerisite. 
Una dintre esențele preferate de clienți este stejarul, deoarece conferă căldură  oricărui spațiu.  
Cu o pardoseală din lemn închis la culoare, cum este mahonul, se poate crea o 
atmosferă elegantă și rafinată.   
Sperăm că acest articol v-a fost de folos pentru a afla ce tipuri de parchet există pe  piață și care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când  alegeți să cumpărați un tip sau altul de parchet. De unde altundeva, decât de la ​Expo  Top Construct ​. 

Complexul ​ExpoTop Construct​ de pe Valea Cascadelor este renumit pentru ​oferta  diversificată de parchet​: peste 20 de standuri sunt pregătite să vă prezinte modele  variate de parchet din lemn masiv sau stratificat de cea mai buna calitate de la  producători de top din toată lumea
La ​Expo Top Construct găsiți sute de colecții de pardoseli rezistente care au un  aspect estetic deosebit, iar cu ajutorul personalului nostru calificat încercăm să ne îmbunătățim serviciile pe zi ce trece, pentru a oferi clienților noștri cele mai bune  variante în alegerea modelelor, design-ului și a tendințelor. 
Așadar, vă așteptăm cu drag să ne treceți pragul expo casei noastre de pe ​Valea Cascadelor, nr.23, sector 6, București.

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile obligatorii sunt markate cu *

Alte articole

Postări similare