Parchetul, pardoseala casei tale!
Alegerea pardoselii este întotdeauna o opțiune de gust personal, însă folosirea parchetului în spațiile de locuit, rămâne recomandarea de top a specialiștilor în amenajări interioare.
Lemnul prezintă niște calități pe care orice alt material cu greu le poate egala. Este rezistent, elegant, cald, natural și reușește să transforme orice spațiu într-unul primitor și confortabil. Atemporal, întotdeauna se va găsi într-o multitudine de texturi, culori și tipare.

Ce alegem: parchet din lemn masiv, laminat sau stratificat?
Orice pardoseală este supusă uzurii din cauza traficului, agenților de întreținere, diferențelor de temperatură și de umiditate. Alegerea unui parchet ieftin, nepotrivit traficului din casă, cu o rezistență prea mică la umiditate și cu o grosime insuficientă, va duce într-un timp relativ scurt la deteriorarea lui și, implicit, la schimbarea lui. Un parchet prost ales se exfoliază, se poate umfla, se mărește distanța între plăci la îmbinări, se tocește sau își pierde din intensitatea culorii. Așadar, parchetul e bine să corespundă stilului de viață al utilizatorului și să fie privit ca o investiție, prețul lui amortizându-se direct proporțional cu calitatea acestuia. În funcție de procesul de fabricație există mai multe tipuri de parchet, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
– Parchetul din lemn masiv – este obținut din lemn masiv, fiind practic o bucată de lemn în sine. Realizat din esențe dure – cum ar fi stejarul, salcâmul, cireșul, bambusul, mahonul african -, are cea mai mare rezistență în timp și aspectul cel mai natural dintre toate tipurile de parchet. Parchetul din lemn masiv este ideal pentru sufragerii și dormitoare, dar stabilitatea sa dimensională nu foarte mare, poate fi un mic dezavantaj pentru cei ce au în încăperile lor variații de temperatură sau umiditate.
Tocmai pentru că prezintă variații dimensionale în funcție de umiditate, nu este recomandat pentru parterul locuințelor sau pentru montare în beciuri, baie sau bucătărie. Tot din cauza umidității nu se montează niciodată direct pe planșeul din beton.
Poate fi recondiționat de mai multe ori. Bucățile de parchet masiv sunt construite în îmbinare, dar există și elemente drepte care sunt lipite sau bătute în cuie pe un suport.
Montajul e bine să fie făcut de către profesioniști și necesită distanțarea față de perete, pentru a se evita dilatarea lui, din cauza umidității. Se recomandă șlefuirea și lăcuirea acestuia, într-un interval de aproximativ 5 ani. Prețul este unul ridicat, însă per ansamblu, este cel mai bun tip de parchet care poate deveni pardoseala de calitate a sufrageriei sau dormitorului unei locuințe.

– Parchetul laminat – este varianta celor ce caută un produs foarte avantajos ca și preț. Parchetul laminat este un produs mult inferior celui din lemn masiv, fiind realizat din suprapunerea mai multor straturi. Panourile de parchet laminat sunt astfel făcute încât să se monteze foarte ușor, fără a fi necesară manopera unui specialist.
Aspectul de lemn este dat de o imagine a lemnului (fotografie sau un desen) peste care este aplicat un strat de lac. Aceasta poză este suprapusă peste un panou derivat de lemn, MDF sau HDS (panouri de înaltă densitate), la care se adaugă straturi de rășini și adezivi speciali. Procedeul de laminare reproduce desenul natural al lemnului, cu fibră, noduri, pori, dar și unele efecte create prin finisaje făcute pe lemn, cum ar fi semnele îmbătrânirii lemnului în timp. Este un tip de parchet gata finisat, finisarea în producție se face cu uleiuri sau lacuri foarte reziste la zgâriere și șocuri mecanice. Calitatea parchetului laminat diferă în funcție de suportul pe care este aplicată folia de plastic, sistemul de prindere, absența sau prezența emisiilor de formaldehide.
– Parchetul stratificat îmbină avantajele parchetului din lemn masiv și parchetului laminat. Parchetul stratificat este un obținut din suprapunerea mai multor straturi de lemn, spre deosebire de parchetul laminat care este sintetic. Practic, parchetul stratificat este o suprapunere de straturi de lemn masiv lipite intre ele, rezultând o bucata de parchet aproape similară ca și aspect și caracteristici cu cea din lemn masiv.
Avantajele parchetului stratificat sunt rezistența foarte bună la uzură, umiditate, trafic intens, ușurința cu care se montează și se întreține. Rezistența la zgâriere este la fel de bună ca și în cazul parchetului din lemn masiv.
Din punctul de vedere al costurilor de achiziție, prețurile diferă în funcție de designul lui, însă costurile sunt unele medii, mai mici decât în cazul parchetului din lemn masiv și mai mari decât cel laminat.
Parchetul triplustratificat este cel mai cunoscut dintre modelele de parchet stratificat. Acest parchet este realizat din trei straturi de lemn: stratul superior, stratul de contact și stratul de uzură. Stratul de uzura este din lemn de esență nobila cu grosime de 4-5 mm, stratul din mijloc are o grosime de 7 mm și este din lemn de rășinoase, mărind rezistenta mecanică, iar stratul de bază, cu o grosime de 4 mm este compus tot din lemn de rășinoase.
Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat este mult mai stabil dimensional datorită modului de realizare, prin dispunerea perpendiculară a straturilor.
Poate fi montat direct pe planșeul de beton dacă acesta are umiditate de maxim 4%. Se utilizează fără probleme la parter și în celelalte zone, unde cel masiv nu este recomandat. De asemenea, se pretează suprapunerii peste sistemele de încălzire prin pardoseală.
Este mai rezistent din punct de vedere mecanic, dar nu trebuie uitat totuși că primul strat este tot un strat de lemn masiv.
Comparativ cu parchetul din lemn masiv, cel stratificat se poate recondiționa de mai puține ori, ceea ce înseamnă că durata lui de viață este una mai mică. Iar puterea de izolare este mai redusă față de cea a parchetului din lemn masiv. Cu toate acestea, luând în calcul avantajele sale și prețul mediu de achiziție, parchetul stratificat este varianta preferată de clienți pentru amenajarea pardoselilor spațiilor de locuit.

Parchet mat sau lucios?
O pardoseală frumoasă din lemn nu se demodează niciodată și se potrivește oricărui stil sau tip de spațiu, fie că este vorba de un apartament mic, o casă, un duplex sau o cabană. Faptul că parchetul este disponibil în atât de multe forme, culori și modele îl fac să integreze ușor oricărui spațiu. Plăcile largi de parchet au un aspect cald și conferă spațialitate, iar un finisaj lucios aduce un plus de rafinament și de lumină încăperii în care este montat. Totuși, un parchet mat, deși va reflecta mai puțin lumina, va ascunde mai bine eventualele zgârieturi.
Într-un living mic, dar foarte bine luminat natural sunt mai potrivite plăcile înguste de parchet dispuse în spic. Pentru decorarea unui spațiu confortabil, se poate adăuga și un covor dintr-un material plăcut la atingere. Iar pentru un aspect contemporan se poate folosi același parchet într-o zonă de tip open space. Astfel pardoseala devine elementul central și punctul de interes al încăperii.
Câteva sugestii pentru întreținerea parchetului:
Orice parchet din lemn trebuie curățat cu regularitate. Cel mai simplu mod de a face asta, este cu ajutorul unei mături, dar se poate folosi și un mop sau un aspirator.
Este total nerecomandată curățarea parchetului cu un mop foarte umed sau cu instrumente de curățare pe bază de abur, umezeala fiind unul dintre marii dușmani ai parchetului din lemn.
Așezarea unui covor ( fără strat de cauciuc pe spate ) la intrarea într-o cameră cu parchet, pentru a ține murdăria departe, este 0 bună practică pentru protecția parchetului. Aproape 80 la sută din factorii care deteriorează pardoseala provin din exterior.
De asemenea, folosirea unui material de protecție sub picioarele obiectelor de mobilier grele, poate preveni zgârieturile și urmele de identație.
Lichidele vărsate pe parchet se pot curăța imediat cu o cârpă uscată, absorbantă.
Pentru curățarea suprafețelor, se utilizează doar produse de curățare cu Ph neutru.
Pantofii cu toc și ghetele cu crampoane, pot dăuna aspectului oricărui tip de parchet.
Care este cea mai bună esență pentru pardoseala din lemn?
Alegerea speciei de lemn ține de preferințele și de bugetul fiecărui client. Dacă se preferă esențe de lemn mai deschise, ca frasinul, încăperile vor părea mai luminoase și mai aerisite.
Una dintre esențele preferate de clienți este stejarul, deoarece conferă căldură oricărui spațiu.
Cu o pardoseală din lemn închis la culoare, cum este mahonul, se poate crea o
atmosferă elegantă și rafinată.
Sperăm că acest articol v-a fost de folos pentru a afla ce tipuri de parchet există pe piață și care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când alegeți să cumpărați un tip sau altul de parchet. De unde altundeva, decât de la Expo Top Construct .
Complexul ExpoTop Construct de pe Valea Cascadelor este renumit pentru oferta diversificată de parchet: peste 20 de standuri sunt pregătite să vă prezinte modele variate de parchet din lemn masiv sau stratificat de cea mai buna calitate de la producători de top din toată lumea.
La Expo Top Construct găsiți sute de colecții de pardoseli rezistente care au un aspect estetic deosebit, iar cu ajutorul personalului nostru calificat încercăm să ne îmbunătățim serviciile pe zi ce trece, pentru a oferi clienților noștri cele mai bune variante în alegerea modelelor, design-ului și a tendințelor.
Așadar, vă așteptăm cu drag să ne treceți pragul expo casei noastre de pe Valea Cascadelor, nr.23, sector 6, București.