Te gândești să schimbi pardoseala casei tale? Ai auzit de gresia tip parchet?
Dacă încă nu știi care sunt avantajele și dezavantajele gresiei tip parchet, în comparație cu pardoseala din lemn, poți afla din acest articol de blog.
Ce este gresia tip parchet?
Gresia tip parchet sau parchetul ceramic este format din piese ceramice sau de porțelan care imită lemnul.
Acest model de gresie îți oferă posibilitatea de a avea o pardoseală cu aspect de lemn chiar și în zonele cu un nivel ridicat de umezeală ale locuinței tale: baie, bucătărie sau terasă.
De ce să alegi dintre varietatea de modele de gresie tip parchet?
Deși există mai multe opțiuni de materiale de construcție care pot fi utilizate pentru placarea podelei, tendința actuală impune mai multe plăci care imită lemnul sau marmura, din trei motive principale: prețul avantajos, varietatea de finisaje existente pe piață și ușurința întreținerii unei pardoselii din gresie care arată asemeni parchetului din lemn.
Avantajele gresiei tip parchet
Principalul avantaj al plăcilor ceramice care imită parchetul este rezistența mare la trafic, umiditate, căldură sau foc, șocuri mecanice.
Gresia din porțelan are o valoare de absorbție a apei practic zero (maxim 0,5%, conform ISO 10545, care urmează să fie definit ca atare, dar valoarea reală este mult mai mică) și este clasificată ca E3 în conformitate cu standardele UPEC, nivelul maxim de rezistență la apă.
În practică, acest lucru înseamnă că ‘’lemnul ceramic’’ poate fi folosit fără nici o problemă în orice cameră cu prezență ridicată a apei: în bucătărie, în baie, ca și capac pentru cabina duș și chiar în zona de terase și grădini.
În timp ce lemnul este, în general, un material care tinde să fie ușor de deteriorat prin traficul continuu și obiectele de mobilier, gresia din porțelan este una dintre cele mai rezistente la uzură și zgârieturi dintre toate materialele utilizate în mod normal pentru pardoseală.
Acest aspect este un plus mai ales dacă se dorește obținerea unui efect vizual de lemn chiar și în zonele publice sau comerciale cu volume mari de trafic, unde lemnul natural ar fi deteriorat într-un timp foarte scurt.
Gresia porțelanată este un material vitrificat cu porozitate foarte scăzută și, prin urmare, rezistent la practic orice atac chimic.
Este clasificată C3, cel mai înalt nivel de rezistență la agenți chimici, în conformitate cu standardul UPEC.
Oricare ar fi esența lemnului reprodus, coloranții rămân doar la suprafață și pot fi îndepărtați chiar și atunci când s-au uscat deja.
În acest fel, nu te teme de utilizarea gresiei care imită lemnul pentru podeaua bucătăriei sau în spatele sobei: fiecare pată dispare printr-o simplă curățare cu un burete umed.
Fiind rezistentă la căldură, gresia tip parchet nu prezintă riscul înnegririi suprafeței de la contactul cu obiectele fierbinți.
În plus, nu eliberează gaz sau o substanță toxică în cazul expunerii la flăcări.
Parchetul ceramic cum mai este numită gresia tip parchet este perfect rezistent la îngheț și la intemperii, astfel încât poate fi utilizat în siguranță în aer liber.
Deși, în acest caz, atunci când este instalat în zone exterioare, va fi întotdeauna potrivit să alegi produsul adecvat în ceea ce privește grosimea și finisajul suprafeței.
Expunerea prelungită la soare nu va avea niciun efect negativ, deoarece materialul ceramic este rezistent la acțiunea soarelui, prin urmare nu se va decolora sau suprafața sa nu va fi modificată.
Gresia imitație parchet nu suferă nici o deteriorare în timp dacă este corect montată.
Procesul de uzură va fi extrem de lent și imperceptibil.
Practic este imuabil, nu își va pierde din formă, textură și culoare.
Gresia parchet este cel mai bun material posibil pentru a însoți un sistem de încălzire prin pardoseală.
Valoarea sa de conductivitate termică permite, de fapt, o performanță excelentă a sistemului, superioară celei obținute în combinație cu alte materiale izolante care creează un fel de barieră în calea trecerii căldurii.
Dezavantajele gresiei tip parchet
Montajul trebuie să fie precis și necesită multă muncă, deoarece, la fel ca în cazul pardoselilor din lemn, trebuie să fie instalată de profesioniști calificați, preciși și atenți; iar suprafața care urmează a fi placată cu plăcile ceramice trebuie să fie bine nivelată.
Apoi, față de aplicarea ei (și creșterea prețului pe care o implică), gresia imitație lemn este mai scumpă în comparație cu alte imitații de lemn.
Deși, față de parchetul din lemn masiv, prețul gresiei tip parchet este unul avantajos.
Plăcile ceramice care imită lemnul nu încetează să fie porțelanate și, prin urmare, nu oferă senzația de căldură a lemnului natural.
Durabilitatea gresiei tip parchet poate deveni chiar un dezavantaj la nivel de design interior.
Așadar, modelul ales este recomandat să fie atemporal, pentru a evita să îl schimbi curând.
Tipuri de gresie parchet
- Gresie din porțelan
Gresie din porțelan care imită lemnul are o absorbție foarte scăzută a apei, ceea ce o face potrivită pentru exterior și interior. Poate imita materiale precum piatra, lemnul sau marmura.
- Gresie cu pastă roșie
Gresia cu pastă roșie cu aspect lemnos este fabricată din argile naturale, astfel încât are o absorbție scăzută a apei.
Singura contraindicație a acestui tip de plăci ceramice care imită parchetul este că nu este potrivit pentru exterior, deoarece nu rezistă bine la schimbările de temperatură.
Modele gresie tip parchet sunt o soluție viabilă pentru renovări care cer un finisaj din lemn natural, dar nu au bugetul pe care îl presupune acest lucru.
Întreținerea gresiei parchet
Gresia tip parchet este un material ușor de curățat.
Un burete, un mop și apa calduță sunt suficiente pentru curățarea acestui model de pardoseală.
Un strat de lemn ceramic nu necesită lacuri de protecție pe bază de ceară sau uleiuri. Prin urmare, nu ar trebui să fie șlefuit sau prelucrat.
Acest lucru asigură absența absolută a vaporilor de solvent și a altor componente chimice volatile care pot fi prezente în vopselele de finisare ale pardoselilor din lemn natural.
Pardoseală ecologică
Punctul de plecare pentru producția prototipului gresiei tip lemn este lemnul natural, dar este, evident, foarte puțin material!
În acest fel, prin utilizarea gresiei imitație parchet pentru podeaua casei sau a biroului, contribuim la conservarea mediului, a pădurilor și la dezvoltarea durabilă.
Gresia tip parchet, aspect estetic modern
Cu tehnologia de producție folosită astăzi, lemnul ceramic are practic aceeași variabilitate ca și lemnul natural ( pentru că fiecare copac este diferit ), dar fiecare gamă este întotdeauna identică cu celelalte.
Acest lucru se datorează faptului că parchetul ceramic este controlat în procesul său de fabricație, iar rezultatul va fi întotdeauna echilibrat între diferitele elemente.
Când alegi o placă ceramică cu efect de parchet, știi exact ce cumperi și ce.
Prin urmare, ai sub control rezultatului estetic final al pardoselii cu gresie imitație parchet.
Vrei să cumperi cea mai bună gresie tip parchet?
La cel mai bun preț de pe piață?
Perfect, atunci te invităm să vizitezi magazinele cu profil de gresie și faianță din cadrul complexului nostru expozițional.
Doar la Expo Top Construct vei găsi o varietate de nuanțe și texturi de gresie care imită lemnul, pentru posibilități decorative nelimitate.