Clienții întreabă, noi răspundem!
De cele mai multe ori, întrebările clienților atunci când vin în showroom.ul Expo Top Construct sunt legate de tipul de material ceramic adecvat pentru bucătărie, baie, hol sau terasă.
Fie că vorbim despre o locuință nouă sau de un proiect de reamenajare, gresia și faianța sunt elemente importante pentru finisarea și definirea stilului spațiilor funcționale, în special bucătăria și baia.
Plăcile ceramice sunt apreciate pentru versatilitatea lor, durabilitatea și rezistența la umiditate, precum și pentru întreținerea lor ușoară.
Cele mai întâlnite tipuri de plăci ceramice sunt cele din ceramică simplă și cele porțelanate.
Fiecare dintre ele vine cu avantaje și dezavantaje și ar trebui alese în funcție de specificul fiecărui spațiu pe care doriți să îl placați.

Placa din ceramică simplă
Gresia și faianța din ceramică simplă sunt realizate din argilă naturală, nisip și apă, componente turnate sub formă de plăci pătrate sau dreptunghiulare și supuse unei temperaturi înalte, pentru o uscare eficientă.
Deși sunt căutate pentru ușurința cu care se taie și se montează – fiind materiale moi și cu o densitate scăzută-, precum și pentru varietatea de nuanțe și de modele, gresia și faianța din ceramică simplă au un nivel ridicat de absorbție a umidității.
Rata de absorbție a apei în plăcile ceramice simple este, în general, mai mare de 3%, ceea ce înseamnă că nu este potrivită pentru aplicații exterioare.
Ea nu este recomandată nici pentru aplicarea în băi, deși mulți o folosesc.
Însă este un material des utilizat în bucătării și în holuri, mai ales în zonele calde, pentru că oferă o răcoare naturală și un aspect clasic, datorită nuanțelor de roșu, maro sau alb ale argilei din compoziția sa.
Este ușor de întreținut atât timp cât curățarea acesteia se face frecvent ( săptămânal ) și în profunzime.
Gresia ceramică simplă se pretează cel mai bine pentru pardoseala bucătăriei și pentru zone cu trafic normal, cum ar fi holul sau balconul.
Ca și faianță, este perfectă pentru bucătării, sub formă de brâuri decorative și blaturi de lucru pentru mobila de bucătărie.

Nu este compatibilă cu sistemele de încălzire în pardoseală.
Costul unui metru pătrat de placă ceramică simplă este unul accesibil și variază între 30 și 70 ron, diferența de preț fiind dată de modelul și mărimea plăcilor dorite.
Placa din ceramică porțelanată
Ceramica porțelanată este superioară celei simple, pentru că are în compoziția sa argilă naturală, de obicei albă, care îi conferă o densitate mai mare, de aici calitatea sa de impermeabilitate.
De asemenea, conține o cantitate crescută de feldspat, un mineral care ii reduce temperatura și timpul de ardere în cuptor.
Iar prin adăugarea de kaolin, mineral fără oxizi de fier și cu o granulație fină, se obține textura de porțelan.
După uscarea în cuptoare speciale, plăcile se pot manufactura chiar și cu un aspect care să imite piatra, lemnul, mozaicul, marmura sau granitul.

Deși plăcile pot fi vitrate, glazurate, pentru a se crea o gamă largă de culori de suprafață, recomandarea specialiștilor în finisaje interioare este să investiți în gresie și faianță porțelanate neglazurate, cu aceeași culoare pe toată grosimea plăcilor.
Este un material pretabil atât pentru placarea la interior, cât și la exterior, datorită proprietățior sale impermeabile ( rata de absorbiție a apei fiind mai mică de 1% ), rezistenței la îngheț, foc și la traficul greu.
Își va păstra strălucirea în timp, fără a se păta sau a se deteriora din cauza factorilor de abraziune.
Din bucătărie, în baie, de la terase, la piscine, plăcile ceramice porțelanate sunt alegerea ideală pentru un design estetic și durabil.
Atenție însă la aplicarea gresiei sau a faianței porțelanate!
Este de preferat să fie realizată de către meșteri specializați în lucrul cu acest material extrem de dens, care au și ustensilele necesare tăierii plăcilor la dimensiunea dorită, de obicei în mediu umed, pentru o precizie a tăieturilor.
Este adevărat, costul ceramicii porțelanate este cu mult mai ridicat în comparație cu cea simplă, de până la 60 % mai mare în funcție de brandul ales și de grosimea plăcii.
Dar, acest cost se amortizează datorită viabilității plăcilor și păstrării unui aspect estetic deosebit pentru mulți ani.
Întreținerea ceramicii porțelanate este facilă, prin folosirea de produse cu un PH neutru care nu conțin înălbitori, amoniac, ulei sau ceară.
Ideală pentru curățarea gresiei de acest tip este soluția pe bază de apă cu oțet, care va dizolva rapid murdăria de pe suprafața acesteia. Uscarea se va face cu o cârpă moale sau cu un mop din microfibră.
Peria se folosește pentru curățare doar în cazul variantei naturale, neglazurate.
Încălzirea în pardoseală se poate monta în siguranță împreună cu gresia porțelanată.
Gata, v-ați hotărât?
Acum că știți de ce tip de gresie sau de faianță aveți nevoie pentru a vă transforma locuința sau biroul într-un spațiu perfect funcțional și pe placul dumneavoastră, vă așteptăm în complexul nostru expozițional din Valea Cascadelor, nr.23, sector 6, București!
Aici, peste 70 de standuri sunt pregătite să vă prezinte modele variate de gresie și de faianță de cea mai buna calitate, de la producători de top din toata lumea, la prețuri prietenoase cu bugetul dumneavoastră!