Tapetul revine mai puternic ca niciodată

Tapetul revine mai puternic ca niciodată pentru a deveni protagonistul locuințelor în tendințe.

Tapet dormitor, tapet living, tapet bucătărie, tapet camera copilului, tapet, tapet, tapet!

Pentru că este o opțiune excelentă pentru a da acea notă de personalitate și originalitate oricărui spațiu. 

Decorarea unei case este, mai presus de toate, o poveste personală.

Poate fi într-un stil minimalist sau eclectic, dezordonat ori structurat, atemporal sau ultramodern, dar este un refugiu pentru noi toți.

Spațiul personal numit Acasă, locul în care trăim, ne odihnim, ne place să primim oaspeți și, în ultimii ani, chiar lucrăm.

Pereți creativi

Pandemia de Covid 19 a fost cea care i-a stimulat pe designerii de interior să caute soluții pentru ca ambientul să susțină munca de acasă. 

Dintr-un fundal anost și banal, pereții au devenit o oază de creativitate cu ajutorul tapetului care i-a adus la viață. 
Deși tapetul a trecut prin diferite perioade de popularitate de-a lungul anilor, tendințele sunt mai îndrăznețe și mai expresive, datorită diferitelor modele, culori și texturi.

În anii ’70 și ’80 toate camerele casei erau tapetate.

Astăzi, de cele mai multe ori, folosim tapetul ca un detaliu simplu.

Două, trei fâșii aici, alta acolo… suficient pentru a adăuga o notă veselă și subtilă  camerei, pentru a o face mai actuală sau mai puțin serioasă și pentru a o armoniza cu dorința noastră de frumos.

Wabi-Sabi, pacea de acasă și frumusețea naturală

Revenirea tapetului decorativ ca și element principal în designul interior are drept inspirație conceptului Wabi-Sabi

Dincolo de a fi un stil decorativ, este o filozofie de viață.

Wabi înseamnă “frumusețea simplității umile”, în timp ce sabi semnifică “trecerea timpului și deteriorarea.”

Se concentrează pe trei idei de bază legate de natură: nu există perfecțiune, nimic nu este etern și nimic nu este complet.

În ceea ce privește decorarea, aceasta caută să sublinieze frumusețea vechiului și a materialelor care trec proba timpului și au aceea patină specială.

Scopul său este de a evidenția frumusețea anticului, de a adăuga personalitate și textură locurilor în care este conturat.

În plus, are o intenție mai profundă, își propune să vadă lumea altfel, să dea mai multă valoare naturalului, să înțeleagă perisabilul frumuseții și al timpului.

Wabi Sabi este un decor foarte înțelept, pentru că designul casei, în perioada pandemiei și post pandemiei, are drept scop crearea de spații organice.

Natura devine elementul cheie pentru a realiza acest lucru.

Cum să alegem un tapet potrivit

Tapetarea pereților se întâmplă în funcție de gusturile noastre sau povestea pe care vrem să o spunem.

De la motive florale, la forme primare, de la un  stil vintage, la unul grafic, de la imprimeul panoramic, la efectul vizual al detaliului.

Creatorii de tapet, apoi furnizorii de tapet ne oferă o varietate aproape infinită de opțiuni.

De aici și întrebarea: cum să alegem un tapet potrivit fiecărei încăperi pe care ne-o dorim redecorată? 

E necesar să ținem cont de decorul actual, de culorile pereților, de mobilier, de accesoriile prezente.

În funcție de asta, ne orientăm asupra formei, texturii și culorii tapetului.

Tapet 3d, fototapet, tapet autoadeziv, tapet alb, tapet negru, tapet alb/auriu, tapet vintage, tapet modern toate pot fi finisajele statement de care avem nevoie în amenajarea locuinței. 

  • Atenție la saturație!

Ne place ca încăperile să aibă un efect de spațiu și putem realiza acest lucru fără a satura pereții.

Dacă dorim să umplem pereții cu tapet, e nevoie să alegem modele care nu sunt atât de abrupte. Sunt linii simple și elegante.

Dimpotrivă, dacă dorim un tapet care să fie punctul atracție al camerei,  recomandarea designerilor de interior este să plasăm tapet decorativ doar pe un singur perete. 

  • Spații diferite

Cum ar fi să utilizăm tapetul decorativ într-un mod neconvențional? În spații diferite, de la bucătărie, la baie, la tavan sau hol?

Ei bine, există și asemenea modele de tapet, materialele având o textură și o durabilitate specială, pentru că vorbim de spații expuse la umezeală.

TAPET TNT este referința care apare pe eticheta pentru tapet bucătărie sau tapet baie. Asta înseamnă că este o hârtie nețesută.

Este foarte rezistentă la razele soarelui și umiditate.
În plus, este un tip de tapet respirabil și ușor de curățat cu o cârpă umedă, ceea ce îl face ideal pentru bucătărie și baie.

Se plasează pe perete foarte ușor și la îndepărtare nu necesită solvenți, tocmai pentru că este un tapet nețesut ( adică conține imagini de fundal lipite anterior ).

Tapet decorativ, tendițe și modele

  • Maximalismul

Una dintre marile tendințe din 2021 va fi maximalismul, care este ideal pentru decorarea cu tapet. Designurile exagerate, cu o paletă intensă de culori și forme abstracte simple, vor domina în acest sezon.

Astfel, tapetul cu un design maximalist va ajuta la crearea unei schimbări dramatice de decor.

Este chiar posibil să combinăm diferite modele îndrăznețe, care să se potrivească estetic cu stilul mobilierului.

  • Sclipiri de galben

Tapetul galben apare ca favorit, mai ales că Institutul Pantone a declarat galbenul ca și culoarea anului în designul interior și nu numai.

Dar ce face această culoare – Illuminating– atât de specială?

Studiile arată că acest ton ne ajută să ne ridicăm nivelul de energie, de aceea este opțiune pentru a decora spații precum bucătăria, camera de zi sau dormitorul.

Fie că este floral sau modern, tapetul galben strălucitor va aduce bucurie și optimism acasă.

  • Aproape de natură

Natura este o temă recurentă în ultimii ani.

Nevoia de organic, refolosirea și reciclarea, sustenabilitatea fac parte dintr-un stil de viață prezent și viitor, iar tapetul nu a rămas în urmă.

Modele de tapet inspirate din natură ajută la crearea unui echilibru între interior și exterior, pentru ca noi să simțim casa noastră ca pe o extensie a lumii naturale din exterior.

Tapetul imprimat cu tonuri verzi, cu motive de plante, flori și frunze este unul dintre cele mai bine vândute modele în acest sezon.

  • Structuralitatea modelelor geometrice

Caracteristic anilor 50 și 60, tapetul geometric revine cu noi valențe decorative.

Tapetul geometric poate crea o varietate de efecte, cum ar fi ridicarea vizuală a tavanelor, îmbunătățirea aspectului unei camere sau furnizarea unui fundal adecvat pentru mobilier sau detalii de accent.

Cu toate acestea, atunci când alegem acest tip de tapet, este important să ne asigurăm că designul are linii fine, deoarece tușele largi, groase și excesiv de expresive pot părea depășite.

  • Atracții turistice, destinații posibile

Având în vedere că în 2020 majoritatea călătoriilor au fost anulate sau amânate, una dintre tendințele de decorare este  legată de reproducerea unor atracții turistice prin intermediul tapetului.

Ce ne aduce tapetul plasat pe pereți sau chiar pe obiecte mici de mobilier?

Libertate! Evadăm pentru o clipă din realitate, cu modele în palete de culori neutre ori vibrante, destinații iconice, modele organice sau, dimpotrivă, lumi fantastice.

La Expo Top Construct există modele și culori de tapet pentru fiecare cameră, pe gustul fiecăruia dintre noi.

Tapetul este o modalitate ieftină de a reînnoi și decora orice spațiu, poate fi aplicat acasă fără ajutorul unui profesionist (deși este recomandat un expert pentru aplicarea tapetului pe suprafețe mari).

Dacă și tu îți dorești o casă care să arate ca în revistele de amenajări interioare, tapetul este un finiaj creativ, durabil, ușor de întreținut, accesibil ca și preț și la îndemâna ta.

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile obligatorii sunt markate cu *

Alte articole

Postări similare